mandag 17. september 2018

Fusjonisme i billedkunsten, hva er det?

Panikk, fusjonistisk oljemaleri på lerret 2018
© SaeleImages

Om fusjonisme

Et sammendrag av Birger Joachimsen, Oslo Art Gallery. Sammendraget er basert på samtaler med Hans Sæle.
   
Fusjonist gründer
 
Som det ligger i begrepet representerer fusjonisme i billedkunsten "sammenslåing av realisme og abstrakt / non-figurativt".
Den første som arbeidet aktivt med fusjonisme i Norge - og som brukte begrepet - er kunstneren Hans Sæle som allerede som tenåring i 1973 stilte ut et fusjonistisk maleri i et galleri i Horten tilhørende en bank. Maleriet vakte undring, "både realisme og abstrakt på samme lerret?" 
Utover 1970-tallet arbeidet Sæle stadig med fusjonismen, mest i tegninger, men når 1980-tallet kom viet han praktisk talt hele tiåret til å forske i mulighetene det fusjonistiske maleri åpnet for.
 
Fusjonismen blir avvist som akseptabelt formuttrykk.
 
På midten av 1980-tallet ble Hans Sæle invitert til å stille ut i et prestisjetungt galleri i Oslo, der den ene av innehaverne hadde en solid kunsthistorisk utdannelse, men Sæle fikk klar beskjed om ikke å ta med de (uselgelige) maleriene "en ble så rotete i hodet av". De foreslo en en mer "gammeldags form for modernisme".
Sæle takket nei til invitasjonen.
 
"Du ødelegger bildene dine med alt det sølet rundt!"

I dag - som folk generelt er blitt vant til heftigere uttrykk i TV-serier, reklame, film osv. - er det knapt noen som opplever fusjonismen som heftig og rotete. Eller som Hans Sæle stadig fikk høre: "Du ødelegger bildene dine med alt det sølet rundt!"


Angelique, fusjonistisk oljemaleri på lerret, 1993

"Europadalen" fusjonistisk oljemaleri påbegynt rundt 1979 ferdigstilt utover 1980-tallet. 
Komponisten Arne Nordheim var fra seg av begeistring foran dette maleriet.

​"I hold these images for work of art that goes beyond the present time" 
 Professor Aleksandra Bielecka 
Så sent som på midten av 1990-tallet hadde den fusjonistiske Sæle-etiketten "Abstrakt Realisme/Abstract Realism null treff på nettet. Eneste som dukket opp var ved søk var Hans Sæles fusjonistiske utstilling Abstract Realsim i København. Gallery Epistem 1997.