torsdag 25. november 2010

Hans Sæle i København -"Abstrakt Realisme"

Abstract realism

Fredag 25. juni 1999, premiere på Hans Sæles utstilling"abstrakt realisme", abstract realism, i Gallery Episteme, København, Danmark.

Friedrich Nietzsche er død for 100 år siden. Det markerer fem billedkunstnere, Claus Carstensen, Henrik Have, Doris Bloom, Maria Buras og Per van Per sammen med den kunstneriske leder af Richard Wagner Instituttet i Norge, Hans Sæle. Det kommenteres på dagen av filosof Ole Fogh Kirkeby, dansk professor i filosofi og professor ved Copenhagen Business School i filosofi og lederskap.


Episteme Art Gallery, Ryesgade 82, København.


Link til PSCC versjoner (Hans Sæles 1980-talls fusjonisme - abstrakt realisme)



torsdag 18. november 2010

Omtale av Hans Sæles utstilling i Kihlemuseet 2005


HORTEN: Kunstneren Hans Sæle bodde i sine ungdomsår i Horten. Tidlig fikk han sans for byens særegne karakter. I Kihlegalleriet viser han malerier med lokale motiver.

En av de største haugene i Borreparken lyser opp mellom glisne trestammer. Mystisk og vakker ruger den over fortidens hemmeligheter. Hans Sæle gjengir tilnærmet fotografisk det han ser i olje på lerret.

Det kan være fargespillet i en bekk som kruser seg rundt fjæresteinene. Det kan være en knudrete furustamme i strandkanten. Det kan være en ung kvinne, der lyset spiller over myke former. Det kan være en bergknaus på Løvøya.

Han skisser opp ute, og gjør bildene ferdig i sitt atelier, som ligger i Stokke.


En perle motivmessig
–
Horten er fantastisk malerisk, en perle motivmessig, sier Sæle.
Kunstneren er født i Nevlunghamn, men han har bodd mange steder, blant annet flere år i Horten. Dit flyttet han med familien i 1966, da faren, Egil Sæle, var en av dem som grunnla Norcontrol. Han er bror av advokat Kristin Hovden, som har valgt å bli i Horten.

Tidlig forsto Hans Sæle at kunsten ville bli hans bane. Det var oljemalingen som vekket interessen da han så smått begynte å male som tolvåring.

Takker Sigrid Fjeldstad

En av dem som oppmuntret ham var Sigrid Fjeldstad. Hun var en av ildsjelene bak Kihlegalleriet på 70-tallet. Kunstneren tilegner Fjeldstad mye av æren for at han ble kunstner på heltid. Utstillingen som åpner i kveld vil han gjerne dedikere til henne.

Det er første gangen Sæle stiller ut sine bilder i galleriet. Der viser han foruten maleriene, en rekke tegninger i pastell og noen trykk. Folk spør ofte hvem personene på bildene er, eller hvor motivene er hentet fra. Jeg ønsker ikke at de skal gjengi akkurat den personen, men jeg vil at folk skal tenke at det kunne være deres lillesøster eller noen andre kjente som står der, sier han og henviser til en serie litografier.

Viking-Anders sto modell

Ingen regel uten unntak. Hans Sæles ungdomskamerat, Anders Rønningen, har fått en iøynefallende plassering i Kihlegalleriet.

Mens han sto modell fikk jeg høre hele Kretas historie. Viking-Anders er en kulturpersonlighet som bør holdes fram. Derfor håper jeg at bildet med tiden får en offentlig plassering, sier Sæle, spent på om folk vil se portrettlikheten. Utstillingen åpner i dag, og varer fram til 27. februar, og arrangør er naturligvis Horten og Borre Kunstforening.

(Arkivartikkel av Ellen Johannessen, Gjengangeren, 09.02.2005)