søndag 21. februar 2010

Sandefjords Blad 10.06.2003: GOGSJØMALERIENE TILBAKE Flere av bildene som Hans Sæle malte i 1995 av en mor og datter ved Goksjø i Kodal, er tilbake på veggene i Parks Lille Galleri., åtte år etter at de første gang ble vist frem der. Sæle har imidlertid ikke alltid vært en populær mann i Sandefjords kunstmiljø. I 1981 var han midtpunkt i den såkalte «primalskrikskandalen» i Sandefjord Kunstforening. En kvinne som skriker ut sin frustrasjon mens hun menstruerer ble for sterk kost for ledelsen i foreningen, som fjernet bildet fra åpningen. Som resultat brant Sæle bildet i protest, og trakk seg fra nesten all utstillingsaktivitet i flere år. Nå er han altså tilbake, nesten vegg i vegg med Kunstforeningen. (Arkivartikkel av Gjermund Glesnes, Sandefjords Blad 10.06.2003)

Etiketter: ,

Hans Sæle har malt protrett av dirigent Sverre Valen, Hjertnes Kulturhus

Sandefjords Blad 11.05.2000: HANS SÆLE - PORTRETT AV DIRIGENT SVERRE VALEN Får plass i foyeren. Fullt hus og mange hyllester ble det for Sverre Valen i Hjertnes i går. Jeg visste ikke riktig hva jeg skulle gjøre med dette bildet. Før nå, sa Thor Kamfjord. Og bildet, det får hedersplass i Hjertnes-foyeren. Hans Sæle har nemlig malt et stort portrett av gårsdagens 75-års jubilant, Sverre Valen, med Solistensemblet som bakgrunn. - Det bildet kjøpte jeg, gjennom Fjord Investments, og det har hengt hos oss en stund. Men nå vet jeg jo hva jeg skal gjøre med det, sa Kamfjord, som for 40 års tid siden hadde en tre-års periode i jentekoret (!), "i grønn genser blant alle de rødkledde jentene". Og det takket han for. 

 

Verdens beste - Det skulle forundre meg mye om ikke Gud mener at du har brukt tiden vel. Vi har kunnet glede oss over øyeblikkene, takket være verdens beste kordirigent. Forsto vi det, tro? sa Thor Kamfjord, som også prøvde seg som "dirigent", og ledet publikum i unison gratulasjon til Sverre Valen. Og KF-utvalgsformann Bjørn Ole Gleditsch mente at han på sparket kunne love at dette bildet skal få en plass hvor det hører hjemme; i foyeren i Hjertnes.  

En plass i hjertet 

 - Jeg tror jeg skal kunne garantere bildet en plass i hjertet av kulturen, sa Gleditsch, som takket Sverre Valen på vegne av kommunen, byen og folket. - Nå tar vi avskjed med en musikalsk institusjon, som er kjent ikke bare her, men også over hele Europa. Du har vært en musikalsk ambassadør for Sandefjord, og det var naturligvis ingen overraskelse at du ble utsett til det 20. århundres sandefjording på kultursektoren, sa Gleditsch, som takket for alle gledesstundene som en stor kunstner har gitt. - Arven vil leve videre, sa Bjørn Ole Gleditsch.  

"En stund til" 

Frøydis Fevang, hilste fra Valenkoret. - Du skapte koret og du drev det. Vi har aldri glemt, og vi vil takke deg. Du er et overskuddsmenneske og en inspirator. Og det var umulig å stå over øvelser hos deg. Det klarte jeg ikke da jeg var gravid i åttende måned en gang, sa Frøydis Fevang. Sigrun Eckhoff hilste fra Adventskirken. - Du har levd et langt liv i Herrens tjeneste, sa hun, like før det ble avslørt at nei, det er ikke helt slutt på Sverre Valens virke, nå heller. - Du har lovet å fortsette en stund til med oss, sa Solveig Norheim Andersen, som hilste fra Adventsangerne. 

Internasjonalt nivå 

Kjetil Åmann representerte Barne- og Ungdomskorforbundet, og han var glad for å bli invitert. - Konserten var en deilig opplevelse. Og vi må alle takke for det har utrettet for det nasjonale barnekormiljøet, ikke bare i Sandefjord, men også i resten av Norge. Du har bragt standarden opp på høyt internasjonalt nivå, sa Åmann. - Du har vokst inn i sjelen på mange jenter. Og jeg håper du har mange gode minner. Det har vi, sa Veslemøy Drewsen, som hilste fra Bel Canto. Hege Vinje hilste fra Solistensemblet, og forlangte også Mary Valen ned på scenen. - Og vi skal aldeles ikke glemme Ingegerd Kemkers heller. Men det tar vi på avslutningsfesten vår. Nå er det deg, og blant alle de karakteristikkene som kunne passe, det kunne vært entusiasme, kraft, glede, presisjon og mye annet, så har jeg blitt stående med tre ord, sa Hege Vinje. - Inspirasjon, kjærlighet og takknemlighet. Du har et varmt hjerte, med plass til oss alle. Og du har gitt oss alle muligheten til å utvikle og dyrke vår sanginteresse, sa Hege Vinje. 

- Mer enn fortjent 

Og hovedpersonen selv havnet i beit for ord. - Jeg ber ofte tollerens bønn, og alt dette er mer enn jeg fortjener. Et bilde i Hjertnes, det føles mer fantastisk enn jeg klarer å uttrykke. Men en spesiell takk til Ingegerd, til Sandefjord kommune og byen vår. Og til Mary, vi skal fortsatt ha det bra vi, sa Sverre Valen.  

(Arkivartikkel av Bjørn Ulstad fra Sandefjords Blad 11.05.2000)

Etiketter: ,

mandag 15. februar 2010

Hans Sæle oppdaget et for publikum ukjent verk av Edvard Munch. Munch-museet kontaktet Hans Sæle, som formidlet kontakt med eier. Maleriet er nå katalogisert hos Munch-museet, og gjengitt i den seneste bokutgivelsen (3 bind) som omfatter samtlige av Munchs arbeider. Artikkelen nedenfor er skrevet i forbindelse med en utstilling som Hans Sæle arrangerte i Fossnes-galleriet, som omfattet foruten Munch, flere andre norske klassikere, blant annet Tidemand og Gude. Tønsbergs Blad 22.11.2004: Edvard Munchs portrett av Bendix Lange har aldri tidligere vært utstilt. Søndag kunne kunstnerisk leder Hans Sæle vise det fram på Fossnesgalleriet. Erik Wold Aunemo Bildet ble malt da Edvard Munch og Bendix Lange studerte sammen i København i 1888. Munch trengte penger, og lånte 100 kroner av Lange. Men da gjelden skulle gjøres opp, klarte ikke Munch å betale. Isteden malte han portrettet av Lange. Bendix Lange var morfaren til vestfoldkvinnen som eier bildet. Av hensyn til bildets sikkerhet ønsker hun ikke å stå fram med navn.  
Blir i familien 
De som kjente min morfar på den tiden har sagt at det er et veldig godt portrett. Jeg har noen fotografier av ham, og ser tydelig likheten i uttrykk og personlighet, sier kvinnen. Hun har aldri vært inne på tanken om å selge det verdifulle bildet. – Min mormor kjente ikke morfar da bildet ble malt, så hun likte det ikke noe særlig og ville egentlig kvitte seg med det. Men moren min bestemte at det skulle bli værende i familien for alltid, sier kvinnen, som sier det er umulig å anslå verdi på bildet. På rammen på baksiden av bildet har moren skrevet inn: "Skal bli i familien".  
Spesielt 
Kunstnerisk leder ved Fossnesgalleriet, Hans Sæle, er tydelig stolt over å kunne vise fram kunstskatten. – Man ser nesten aldri bilder av Munch fra 1880-tallet utstilt slik som dette, fordi de tilhører store samlinger. Tidlig i karrieren var Munch en helt annen figurativ kunstner enn det vi kjenner fra for eksempel "Pikene på broen". Derfor er bildene fra 1880-tallet meget spesielle, sier Sæle. Munchbildet var kun utstilt søndag, og verken eier eller Sæle fryktet for sikkerheten til bildet under utstillingen. – Jeg tror det er verre å få med seg et bilde herfra enn fra Munch-museet, sier Sæle. (Arkivartikkel fra Tønsbergs Blad 22.11.2004)

Etiketter: , , ,